NailCare Marleen - Cosmetische hand- en voetverzorgingen


Ga naar inhoud

Blauwe nagel

Wat met...?


Een blauwe nagel dankt zijn kleur aan het bloed dat tussen de nagel en het nagelbed zit. De druk kan daarbij behoorlijk oplopen en gedurende een aantal dagen veel pijn veroorzaken. De nagel zal verkleuren van doorschijnend rood, naar blauw en dan naar zwart en kan in een later stadium gaan loslaten. Onder de oude nagel zal een nieuwe nagel ontstaan.
Teennagels groeien vrij langzaam. De nagel van een grote teen heeft ongeveer een jaar nodig om weer helemaal terug te groeien. Voor een klein nageltje moet u rekenen op ongeveer drie maanden.

Hoe ontstaat het?

De blauwe nagel ontstaat meestal door een trauma. Door een klap of stoot is het nagelbed beschadigd en is een bloeding ontstaan. De pijn wordt veroorzaakt doordat de nagel goed vastzit en het bloed de nagel omhoog drukt van het nagelbed. De nagel begint te verkleuren wanneer het bloed gaat stollen.
Een blauwe nagel komt ook vaak voor bij sporters. Voetballers, hardlopers en wandelaars hebben er regelmatig mee te maken. Te kleine of te krappe schoenen kunnen ervoor zorgen dat bij iedere stap die gezet wordt, de teennagel tegen de schoen stoot.

Wat kan ik voor u doen?

Zolang het bloed niet gestold is kan er een gaatje in de nagel geboord worden.
Op deze manier kan het bloed onder de nagel weg. De pijn verdwijnt en de nagel blijft behouden.
Lukt dat niet, dan zal na een paar dagen de pijn afnemen. Onder de nagel ontstaat een nieuwe nagel. Daarbij kan de oude nagel gaan loslaten en bijvoorbeeld in de sok blijven haken. Om infecties en beschadigingen van het nagelbed te voorkomen wordt de oude nagel voorzichtig afgefreesd. Nadien kan een kunstnagel geplaatst worden die de nieuwe nagel begeleidt tijdens de groei. (zie onder 'nagelreparatie)

Dus:

Indien U een blauwe nagel oploopt, wacht dan, indien mogelijk, niet te lang maar neem zo vlug mogelijk contact op. Een gaatje maken in de nagel is pijnloos en de pijn van de onderliggende druk op de nagel verdwijnt meteen. Op deze manier is de kans heel groot dat de nagel behouden kan blijven.


Terug naar inhoud | Terug naar hoofdmenu